És mindent, amit csak cselekesztek szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézusnak nevében cselekedjetek, hálát adván az Istennek és Atyának Ő általa.

Kol. 3:17

A sport egy kiváló eszköz a test és a lélek nevelésére egyaránt. A csapatsport felelősségérzetet, összeszedettséget közvetít és nem utolsó sorban közösséget jelent. Hisszük, hogy a sport igazi értelmét is szellemi-erkölcsi értékek adják. A Szent Pál Akadémia kosárlabda szakosztályában ezért olyan fiatal sportolók nevelése a célunk, akik stabilan képviselik a bibliai értékeket a pályán és az öltözőben is.

Történetünk

A szakosztály a 2000-es évben egy kosarazást kedvelő baráti társaság kellemes délutáni időtöltéseként indult. Az amatőr csapat eleinte a Budapest D csoportba nevezett be és kezdte el a versenyzést. A 2007-től 2017-ig tartó időszakban a csapat elképesztő, látványos fejlődésen ment át. Kauzál István (a magyar válogatott korábbi játékosa és menedzsere), Uzoni Simon (az SZPA korábbi játékosa, majd 2010-2012 között edzője) és Farkas László (125-szörös válogatott kosárlabdázó) edzői és menedzseri munkájának köszönhetően a férfi csapat 2018-ra a teljes NB II. 3. helyére jutott fel. Majd a 2019-20-as szezont új edzővel, Tulkán Mátéval kezdtük, aki játékos edzőként állt helyt mind addig, míg a COVID19 vírus miatt félbe nem szakították a szezont. A csapat a 3. helyen végzett a tabella állása szerint. 

Közösség

A szakosztály múltja és jövője is elképzelhetetlen volna a Hit Gyülekezete nélkül. A Hit Gyülekezete Európa legnagyobb evangéliumi keresztény közössége, a világszerte mintegy 600 millió tagot számláló pünkösdi-karizmatikus mozgalom tagja. A gyülekezet egy néhány főből álló keresztény imacsoportként indult Németh Sándor és felesége, Judit vezetésével 1979-ben. A kommunista pártállam idején a közösség folyamatos zaklatásoknak volt kitéve, istentiszteleteit rendszeresen illegalitásban tartotta meg. A rendszerváltás után 1989-ben az állam hivatalosan is egyházként ismerte el a Hit Gyülekezetét. Az ezt követő kb. 10 évben a közösség rendkívül dinamikus növekedésen ment keresztül és rövid idő alatt Magyarország 4-ik legnagyobb egyházává vált (az adófelajánlások száma alapján). A Hit Gyülekezete jelenleg 70 000 aktív tagot számlál, országszerte közel 300 helyi közösséget működtet, sőt az országhatárokon túl is rendelkezik gyülekezetekkel.

Fiatalság

A Szent Pál kosárlabdacsapata egy olyan közösség, ahol a tehetséges fiatalok érezhetik, hogy számítanak, építenek rájuk. A Hit Gyülekezete a Szent Pál Akadémia kosárlabda szakosztályának jövőjét, utánpótlását is képes biztosítani. A közösség az ország 9 pontján működtet általános iskolákat, gimnáziumokat ill. óvodákat. A gyülekezet által alapított és fenntartásba vett iskolákban több, mint 6000 gyermek tanul, mely biztosítja, hogy a gyülekezet sportélete, így Szent Pál Akadémia kosárlabda szakosztálya is folyamatos utánpótlásban részesüljön.

86728156_2807613432633299_2404090046807277568_o